Пред бойците от Вагнер имат три възможности, каза след метежа от

...
Пред бойците от Вагнер имат три възможности, каза след метежа от
Коментари Харесай

След бунта в Русия: напредва ли украинската контраофанзива?

Пред бойците от " Вагнер "  имат три благоприятни условия, сподели след метежа от събота съветският президент Владимир Путин. Tе могат да се трансферират в Беларус, да се върнат при фамилиите си вкъщи или пък да се причислят към съветската войска. Какво тъкмо обаче ще се случи с 20-те хиляди бойци от групата на Евгений Пригожин е изцяло неразбираемо, споделя специалистът по съветските и по украинските въпроси Никола Ланге пред Дъждовни води. Дали освен това състояние украинската войска ще завоюва, в случай че Русия не може да разчита на силите на  " Вагнер "?

Ланге показва, че " Вагнер "  разполага с някои по-модерни танкове и други оръжия спрямо постоянната съветска войска. Руският министър на защитата Сергей Шойгу и неговите командири евентуално се интересуват най-вече от тези оръжия. Но консолидираното на бойците от групата към постоянната войска може да трае дълго.

Шанс за Украйна

Борбата за власт сред Путин, Пригожин и беларуския президент Лукашенко, който контракти съглашението сред ръководителя на " Вагнер " и Кремъл, не е завършила, отбелязва американският Институт за проучване на войната. Експертите от института стигат до извода, че тази битка може да има " краткосрочни и дълготрайни последици, които да се окажат от изгода за Украйна ".

Но с какви нови козове разполагат командващите на украинските въоръжени сили? Публична информация за по-нататъшните проекти на Киев за течащата контраатака няма.

Контраофанзивата напредва постепенно

От наличната информация в наличните канали - обществени мрежи, спътници, публични изявления - се оформя следната картина: въоръжените сили на Киев са съумели да освободят обитаеми места в три региона по продължение на фронтовата линия източно от град Запорожие, както и северно и южно от Бахмут.

Редовно обаче се появяват и снимани с дронове видеа на украински танкове, заседнали в съветски минни полета - т.е. по съветските отбранителни линии, които са барикадирани с мини и противотанкови заграждения от месеци. " Ясно е, че към момента се работи по отстраняването на първото затруднение - тази композиция от минни полета и неналичието на въздушно предимство, а това наподобява доста проблематично ", споделя Нико Ланге.

Анализаторът Брейди Африк от мозъчния концерн Американски предприемачески институт във Вашингтон неотдавна актуализира готова от него карта на съветските отбранителни линии въз основата на сателитни фотоси. От нея се вижда, че Русия продължава да укрепва тези линии. Същевременно тази карта привлича вниманието към взривяването на язовира " Каховка " при започване на месеца. В свое в детайли следствие, че единствено съветската войска е имала опцията да взриви следения от нея язовир.

Отварят ли се пролуки за украинската войска?

Прави усещане, че западно от следения от съветската войска град Василивка - или най-малко това се вижда на картата на Брейди Африк - има напълно малко позиции на съветската войска. Това открива най-малко една опция за междина за украинската войска - с доста условности, тъй като съветските войски могат постоянно да нападат от въздуха.

Kато цяло във връзка с украинската контраатака съгласно Никола Ланге към този момент царува усещането, че " Украйна към момента не е почнала интервенцията в цялостен мащаб ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР